top of page

Cep telefonu ile ilgili, doğru sanılan yanlışlar.

  • http://www.renklinot.com/teknoloji/cep-telefonu-ku
  • 7. Dez. 2015
  • 3 Min. Lesezeit

Doğru Bilinen Yanlışlar

Cep telefonları günlük hayatımızda kullanım oranı nedeniyle vazgeçilmez bir teknolojik cihaz durumuna geldi.Peki bu cihazı gerektiği gibi kullanıyormuyuz dersiniz.Cep telefonlarının zararlarını azaltma konusunda doğru bilinen bazı yanlışlar var.Bu bilgileri paylaşmak istedim.Cihazların yaydığı elektromanyetik dalgaların zararlarından basit önlemler alarak korunmak mümkün.

Cep telefonunu kulaklıkla kullanılması, arama sırasında karşı taraf cevap verene kadar telefonun kulaktan uzak tutulması, gece yatarken kapatılması veya uzak bir yerde tutulması, kablosuz modemlerin kullanılmadığında kapalı tutulması alınabilecek bazı önlemler arasında yer alıyor.

Elektromanyetik Kirliliği Önleme, Ölçme, Araştırma ve Eğitim Derneği (TEMKODER) Başkanı Mehmet Bayramoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, elektromanyetik kirliliğin, kablosuz iletişim araçlarının yaydıkları elektromanyetik dalgalar olduğunu söyledi.

Her iletişim cihazının çalışma frekanslarının farklı farklı olduğunu ifade eden Bayramoğlu, ”Aslında kirlilik istenmeyen bir şeydir ancak biz bunu günlük yaşamımızda kullanıyor ve hayatımızı kolaylaştırıyoruz. Onun için elektromanyetik kirlilikten tamamen soyutlanmak yerine, ne kadar daha az zararla beraber yaşamayı sağlayabilirsek o kadar elektromanyetik kirlilikten korunmuş oluruz” dedi.

Telefonu Cepte Taşımayın

Bayramoğlu, elektromanyetik dalgalara maruz kalan hücrelerin ısısının yükseldiğini dile getirerek, şunları kaydetti:

”Isınan hücreler, fonksiyonlarında bazı değişimler göstermektedir. Bununla ilgili henüz somut bir sonuç olmamakla birlikte bazı belirtiler vardır. Herkesçe bilinmektedir ki, uzun sürecep telefonuile konuşmalarda kulakta ve yüz kısmında ısınma ve ağrı oluşmaktadır. Bu zararlardan korunmak için basit yöntemler var. Günlük yaşamın vazgeçilmezi haline gelen cep telefonunu uzun süreli kullanmayacağız. Kısa süreli haber almak veya vermek maksatlı kullanmalıyız. Eğer uzun süreli kullanacaksak kablolu kulaklıkları tercih edeceğiz. Taşırken çantamızda taşıyacağız. Telefonla bir arama yaptığımızda karşı taraf cevap verinceye kadar kulağımıza tutmayacağız, ekrandan cevap verdiğini gördükten sonra kulağımıza tutacağız. Eğer mümkünse hoparlörünü açarak da uzaktan konuşabiliriz. Bu basit tedbirleri uygulamak bizi elektromanyetik dalgaların zararlarından etkilenmemizi koruyacaktır.”

Normal cep telefonu (2G) ile 3G cep telefonu arasında, elektromanyetik dalga anlamında çok fazla fark olmadığını anlatan Bayramoğlu, ”İnternet ve görüntülü konuşma yapıyorken az bir farklılık vardır. Ancak her zaman korunmaya ihtiyacımız olduğundan dolayı bunda da korunmaya çalışacağız. Korunma süreklilik arz eden bir şeydir. Elektromanyetik maruziyetin etkisi de süre ile doğrudan ilgilidir” diye konuştu.

YASTIK ALTINA KOYMAYIN, ÇOCUKLARDAN UZAK TUTUN.

Bayramoğlu, cep telefonlarını uyurken çok yakında tutulması ve çalar saat gibi kullanılmasının yanlış olduğuna vurguladı.

Çoğu kişinin cep telefonlarını çalar saat gibi kullandığını belirten Bayramoğlu; ”Bu nedenle yastıklarının altına koyuyor. Bu yanlış. Aranırım diye düşünüyorsak uzak bir yere koyacağız. Kesinlikle çocukların uyuduğu yerlere veya odalarına koymayacağız. Çalar saat olarak kullanmak için yanımızda kullanacaksak, kapalı konumda bulundurmalıyız. Kapalı konumdayken herhangi bir elektromanyetik ışıma yapmamaktadır” dedi.

DİZÜSTÜ AMA SİZ MASADA KULLANIN

Kablosuz yerine kabloluinternetkullanımının daha faydalı olduğuna değinen Bayramoğlu, ”Ancak kullanma zorunluluğu varsa modemi çocuk odalarından ve yatak odalarından uzakta bulunduracağız. Gece vakti herkes yattıktan sonra veya kullanılmayan saatlerde modemi kapalı konumda bulundurmamızda fayda var” dedi.

Bayramoğlu, dizüstü bilgisayarların dizlerde veya vücuda temas halinde kullanılmaması gerektiğini belirterek, ”Mutlaka masada kullanmalıyız. Hem elektromanyetik ışımasına maruz kalmamak hem de vücudumuzun fiziksel yapısının etkilenmemesi için masada kullanmayı tercih etmeliyiz” diye konuştu.

Telefonunu her gün şarj eden kişiler için çok önemli olduğunu düşündüğümüz haberimizde, şarj etme konusunda doğru bildiğimiz yanlışları ele aldık.

Akıllı telefonlar artık gündelik hayatımızın bir parçası. Hemen her anımızda yanımızda taşıdığımız telefonumuzu daha uzun süreli kullanabilmek için bazı yapılması gerekenler ve doğru bildiğimiz yanlışlar mevcut. Size önereceğimiz bilgiler doğrultusunda hareket ederseniz, telefonunuzun bataryası size ortalama 3 yıl hizmet edecektir.

Orijinal olmayan şarj aletleri, bataryayı öldürür

YANLIŞ, orijinal olmayan her şarj aleti zararlı değildir.Apple ve Samsung'un onayladığı bazı markalar, kendi şarj aletlerini üretmeye hak kazanmıştır. Belkin, OPSO, Amazon Basics, Kit gibi markalar, firmalardan özel izin alarak şarj aleti üretebiliyorlar. Zararlı olabilecek olan şarj aleti, adı sanı duyulmamış, sokaklarda satılanlar olarak söyleyebiliriz.

Telefon şarj edilirken kullanılamaz

YANLIŞ, telefonunuzu şarj ederken kullanabilirsiniz. Bu konuda dikkat etmeniz gereken tek konu, şarj ederken orijinal kablo kullanmanız. Ucuz ve nereden alındığı belli olmayan şarj aleti kullanırsanız, bırakın şarj halindeyken konuşmayı, o cihazı kullanarak şarj bile etmeyin. Şimdiye kadar kayıtlara geçmiş "şarj esnasında konuşma yapılırken meydana gelen kazalar" kategorisinde, suçlu genelde kalitesiz şarj cihazları oluyor.

Telefonu gece şarja bırakmak bataryasını zayıflatır

YANLIŞ, telefonunuzu uyurken tüm gece şarjda bırakabilirsiniz. Telefonunuza boşuna "akıllı telefon" dememişler, cihazınız tam doluluk oranına ulaştığında şarj kesilir. Yani "telefon bütün gece şarj oldu, bataryası patlar" gibi durumların olması mümkün değildir.

Telefon sürekli açık kalsa dahi bir şey olmaz.

YANLIŞ, telefonunuzu tıpkı bir televizyon veya laptop gibi düşünün. Laptopun belirli bir süre açık kaldıktan sonra ısınma sorununu hemen herkes yaşamıştır. Zamanı geldiğinde laptopu kapatmanız gerekiyor, aynı şeyi telefon içinde düşünebilirsiniz. Ara sıra telefonu kapatmak, cihazın rahatlamasına yardımcı olacaktır.

Telefonun pili bitene kadar asla şarj etmeyin

YANLIŞ, telefonun bataryasını her sıfıra indirgediğinizde ömründen biraz yemiş olursunuz. Telefon bataryalarının belirli bir full şarj miktarı vardır ve bu miktar dolduğunda ölürler. Bu yüzden her sıfırlayıp şarj ettiğinizde bataryanın ömrü kısalıyor. Bunun önlemini de, bataryayı sıfırlamadan %20-40 arasında olduğu sırada şarj ederek alabilirsiniz.

Kaynak:http://www.webtekno.com/donanim/telefon-sarj-h2846.html


 
 
 

Comments


 UPCOMING EVENTS: 

 

10/31/23:  Scandinavian Art Show

 

11/6/23:  Video Art Around The World

 

11/29/23:  Lecture: History of Art

 

12/1/23:  Installations 2023 Indie Film Festival

 THE ARTIFACT MANIFAST: 

 

This is a great space to write long text about your company and your services. You can use this space to go into a little more detail about your company. Talk about your team and what services you provide. Tell your visitors the story of how you came up with the idea for your business and what makes you different from your competitors. Make your company stand out and show your visitors who you are. Tip: Add your own image by double clicking the image and clicking Change Image.

 RECENT POSTS: 
 SEARCH BY TAGS: 
 FOLLOW THE ARTIFACT: 
  • Facebook B&W
  • Twitter B&W
  • Instagram B&W

© 2023 by The Artifact. Proudly created with Wix.com

  • Facebook B&W
  • Twitter B&W
  • Instagram B&W
bottom of page