2 Teknikerin görüşü: Cep Telefonu Alırken Nelere Dikkat Etmeli?
- İbrahim Özkul
- 7. Dez. 2015
- 3 Min. Lesezeit

Günümüz dünyasının olmazsa olmazı cep telefonlar hayatımızda oldukça önemli bir yere sahip. Hatta cep telefonuda bize yetmez oldu ve cep telefonlarının yerini akıllı (Smart Phone) lar aldı. Önceleri, ufak, hafif ve kolay taşınabilir modeller tercih edilirken şimdilerde bu kriter oldukça değişim gösterdi. Kullanıcılar tasarım, yüksek teknoloji gibi farklı etmenleri göz önünde bulundurmaya başladılar.
PEKİ CEP TELEFONU ALIRKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?
2TEKNİKERİN GÖZÜNDEN CEP TELEFONU ALIM REHBERİ!
Yaygın olarak yapılan en büyük yanlışlardan biride; en son çıkan model en iyisidir veya en pahalısı en iyisidir anlayışı.
FİYAT PERFORMANS ARAŞTIRMASI YAPILMALI = Teknoloji dünyasında rekabet oldukça hararetli bir şekilde devam ediyor. Sırf marka diye pahalaı olanı değil, aynı özelliklere sahip muadil ve daha ucuz bir marka tercih edilebilir.
İHTİYAÇLARA GÖRE TELEFON MODELİ BELİRLENMELİ = İnsanlar, çeşitli mesleklerde kirli ortamlarda çalışılabiliyor. Bu işlerde çalışan kullanıcılar en iyisi Samsung veya iPhone düşüncesiyle düşünmek yerine su geçirmeyen ve temizleme açısından çok daha kolay olan Sony modellerini bu markalardan daha ucuza alabilirler.
PİYASAYA YENİ ÇIKAN BİR MODEL HEMEN ALINMAMALI = Yeni modellerin varsa arızaları sorunları hemen ortaya çıkmaz. Kullanıldıkça sorunlar baş göstermeye başlar, piyasa tecrübe kazanır ve fiyatı düşer. Bu süreç iyi değerlendirilmeli ve belirli bir süre beklendikten sonra tercih yapılmalı.
İŞLETİM SİSTEMİ FAKTÖRÜ DİKKATE ALINMALI = Bir zamanlar Symbian işletim sistemi ile dünyayı dize getiren Nokia artık Windows ile yoluna devam ediyor. Windows Android veya İOS kadar ilgi görmüyor. Bunun sebebide uygulama desteği ve kullanım kolaylığı. O yüzden işletim sistemi tercihini Android veya İOS tan yana kullamak akıllı bir tercih olacaktır.
MARKET VE UYGULAMA DESTEĞİ = Bence akıllı telefonlar için en önemli konulardan biride bu. Piyasadi akıllı telefonların özellikleri çoğunlukla birbirleriyle aynı. Bu noktada fark yaratan olay, markanın sahip olduğu uygulama marketi. Örneğin; Blackberry marka bir telefon harika tasarıma sahip olabilir, fiyatıda iyidir, klavye özelliği ile kullanıcıları büyüler ama uygulama mağazasındaki ürünlerin çoğunluğu ücretli ve uygulama sayısı çok kısıtlı ise siz o telefondan 2 ay içinde sıkılırsınız. Trend uygulamalara sahip olamaz ve verimli kullanamaz hale gelirsiniz.
HAFIZA SEÇENEKLERİ TİTİZLİKLE DEĞERLENDİRİLMELİ = Ben çok fotoğraf çeken birisiyim ve benim için akıllı telefonumun hafıza kapasitesi çok önemli. Sizde resim, müzik, video gibi multimedya argümanlarını sıklıkla kullanıyorsanız alacağınız telefonun hafıza kapasitesi sizin için oldukça önemli bir etken olmalı. 4 GB, 8 GB, 16 GB yerine minimum 32 GB tercih edilmeli.
ARTIRILABİLİR HAFIZA KAPASİTESİ = Bende, bana 32 GB yetmez diyenlerdenim. Bazılarınız şaşırız -nasıl ya? -yuh -yok daha da neler gibi yorumları duyar gibiyim ama bu doğru Yabancı dizilerim var, binlerce fotoğraf video ve müziklerim var, 500 den fazla kullandığım android uygulamam var. E doğal olarak 64 GB harici hafıza kartı ile toltalde 100 GB a yakın bir hafıza kullanımım var. Sonuç olarak kullanım şeklinize göre ekstra hafıza seçeneğini mutlaka değerlendirin.
SADECE ALO YETER Mİ? YOKSA CİHAZA HÜKMETMEK Mİ ? = Telefon kullanıcıları her alanda olduğu gibi çok çeşitli alışkanlıklara ve kullanım şekillerine sahip. Eğer sadece alo ve sms içinse çok basit ama şarjı iyi giden bir Nokia modeli tercih edilebilir. Son model bir telefonum olsun ama kolay kullanayım, aynı zamanda karizma olsun ve kurcalamama izin vermesin diyorsanız iPhone modelleri iyi bir seçim olacaktır. Son model teknoloji, karizma, kolay kullanım, istediğim gibi hükmedeyim ve profesyonel optimasyonlar yapayım diyorsanız Samsung mükemmel bir seçim olacaktır. Mesaj delisiyim ve dokunmatik ekran yerine fiziksel klavye benim için çok önemli diyorsanız Blackberry modelleri harika bir seçim olacaktır. Kısacası kriterlerinizi iyi belirleyip ona göre seçim yapmanız akıllı telefonunuz için harcadığınız parayı boşa vermediğiniz anlamına gelir.
TEKNİK ÖZELLİKLER = Alacağınız telefonun işlemcisi, ram i, kamerası, batarya ömrü seçim esnasında önem kazanmaktadır. Yukarıdaki seçenekleri iyi değerlendirip tercihinizi bir kaç modele indirdiyseniz bunların arasından seçim yapmak daha kolay olacaktır. Oyun tutkunuysanız yüksek kapasite ram ve iyi bir işlemci tercih edilebilir. Onun haricinde teknoloji geliştikçe telefonların teknik özellikleride siz istesenizde istemesenizde artıyor.
Bütün bu kriterlerin dışında bir durum söz konusu ki; teknoloji çılgını kullanıcılar. Bu kategorideki kullanıcılara söylencek söz yok, tavsiye yok, öneri yok. Çünkü teknoloji onlar için hobiden de öte bir tutkudur. Yeni çıkan ürüne sahip olmalı ve son model ürünleri kullanmalıdır. Hatta sürekli level atlamalıdır. Bu tarz kullanıcılar zaten kararlarını çoktan vermişlerdir. Çok büyük bir olumsuzluk olmadığı sürece kararlarını hiç bir şey değiştiremez. Bunları nereden mi biliyorum ? …
Kaynak:2tekniker.com/cep-telefonu-alirken-nelere-dikkat-etmeli/
Comments