Neden tüm telefonlar bir gün "Çinli" olacak.
- A. Berger
- 6. Dez. 2015
- 3 Min. Lesezeit
Gelecekte, akıllı cep telefonları neden Çin malı olacak ve ucuzlayacak!
cep telefonu pazarında, başta az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler olmak üzere, tüm dünyada, giderek büyüyen bir pazar genişlemesi yaşanmakta. Ancak, bu kez, pazarın "yükselen güneşi" , adı elektornikle özdeşleşmiş japonya değil çin.
Bu yazıda, ülkemiz de dahil avrupa pazarının geleceğini de şekillendirecek olan eğilimleri bulacaksınız. Bugünden görnen o ki, bu pazarda fiyatlar düşecek!

Hindistan ve güney Amerika da cep telefonu pazarının büyüme oranı daha yüksek olmakla birlikte, Dünyada, hiç bir ülkede akıllı telefon pazarı, ölçek olarak, çin kadar hızlı büyümüyor. Çin, daha şimdiden Dünyanın en büyük cep telefonu pazarı oldu bile. pazar araştırmaları yapan Umeng Analytics araştırmasına göre, Çin pazarı, rakamlara bakılırsa, android cep telefonu ve tablet kullanımı açısından, 2013 yılında 700 milyon sınırını aştı bile. Oysa bu rakam 2013 ylının başında sadece, 380 milyon idi. Bu da nerdeyse kullanıcı sayısının ikiye katlandığını göstermekte ki, bu inanılması güç bir hızlı büyüme anlamına gelmektedir.
Rakamlar bize ne diyor?
Çinden gelen bu rakamların içinde dikkat çekici olan şeylerden biri, kullanılan (satılan) cep telefonlarının % 60 lık kısmının, 260 $ altında satılan "düşük fiyat kategorisinde" bulunan cep telefonlarından oluşması. Geri kalan yüzde 40 lık bölüm ise yüksek fiyatlı ürünlerden oluşmakta ve bunlarında, % 80'i, Appel markalı ürünler.
Bunun anlamı, milyonlarca çinli kullanıcının, binlerce dolar değerindeki, pahalı ve lüks ürünler yerine, çinli firmalar tarafından üretilen, güçlü "orta sınıf" için üretilmiş," yerli" cep telefonlarını tercih etmeleri. Ve bu ürünlerin pazara, ağırlıklı olarak "yerli" üreticiler tarafından (Çinli firmalar tarafından) sunulması.

Çinlilerin büyük çoğunluğu, uygun fiyatlı cep telefonlarını almayı tercih ediyor. / © Umeng
Araştırmanın diğer bir sonucu ise, android aygıtlar ve çine giren ithal ürünler içinde, Samsung her ne kadar %24 lük bir pazar payına sahip ise de, çinde satın alınan ürünlerin büYÜK ÇOĞUNLUĞU, ÇİNDE ÜRETİLEN, Çin malı yerli üreticilerin ürünü. Ve bunların en büyüğü de, telafuz etmek bir yana, adını bile duymadığımız, Xiaomi.
Bunun yanında, Avrupa pazarına da girmiş olan, Lenovo, HTC gibi batı pazarında marka olmuş firmaların pazar payı %5 i bile bulmuyormuş.
Özet olarak, Çin cep telefonu pazarının % 31 'i, kenarından köşesinden, yenilik ve yaratıcılıkları ile artık batı Avrupa da da boy göstermeye başlayan ve yavaş yavaş adını ezberlemeye başladığımız Oppo, Huawei ve ZTE gibi firmalara ait.
Bu da gösteriyorki, önümüzdeki dönemde, daha çok "Çin malı" cep telefonu firması ve daha çok "Çin malı" telefonla karşılaşacağız.
Ama, bu daha başlangıç!
% 60 yerli üretim tarafından beslenen Çin telefon pazarının geri kalan % 29 luk bölümü, Adını duymadığımız, varlığından haberimiz olmayan ama, her biri en az Sony çapında satış yapan, ekonomik (büyüklük olarak) bir kaç yıl önce, Oppo ve benzer firmaların, bulunduğu yerde olan, diğer çinli firmalar tarafından karşılanmakta.
Bu firmalar (şimdilik sadece) Çin iç pazarına, o kadar farklı ürünler sunmakta ki, yakın bir gelecekte, aynı ürünlerin, daha da geliştirilmiş olarak, batı pazarlarına girişini durdurmak, neredeyse imkansız.

Huawei ve diğerleri için Fırsat ve Engeller.
Alttaki grafiktede Samsung özelinde, Küçücük kore pazarından gelen Samsungun, batı Avrupa pazarları üzerindeki etkisi görülmekte.
Gelecek, adını şimdilik bilmediğimiz Çinlilerin. / © Umeng

Çok yakında, dev Çin pazarında yerli halka hizmet ederek elde ettikleri beceriyi, batı avrupalı tüketicilerin görüş ve isteklerini dikkate alarak ürettikleri ürünlerle, kendi pazarlarımızda da göreceğiz. Eğer bu firmalar, ürünleri ile birlikte, anavatanlarında satmaya alışkın oldukları, uygun fiyatları da birlikte getirecek olurlarsa, Samsung ve Appel'ın, ama özellikle de Samsung'un, çok sıkı giyinmesi gerekecek. Zira, Apple, Samsung'a göre, en üst fiyat segmentinde, Samsung'a göre, daha sağlam bir "semer" üzerinde oturmakta.
Kaynak: The Next Web Quelle: Umeng
https://www.androidpit.de/zukunft-android-smartphones-china
https://www.androidpit.com.tr/haberler
Comments