Akıllı telefon alırken nelere dikkat etmeliyiz?
- Pelin Ceylan
- 30. Nov. 2013
- 5 Min. Lesezeit


Akıllı telefon alırken nelere dikkat etmeliyiz? Teknoloji düşkünleri tercihini neye göre yapıyor… Marka bağımlılığı mı yoksa ArGe gücü mü, teknik servis imkanlarının genişliği mi satın alma kararlarını etkiliyor? Tüm bu soruların cevabını FLY Mobile Türkiye Ülke Müdürü Bilgin Demir’e sorduk. Bilgin, ayrıca Rusya’da Pazar lideri olan firmanın Türkiye’de aynı başarıyı nasıl yakalayabileceğini de aktardı..
Son yıllarda tüketicilerin akıllı telefon tercih ederken işletim sistemlerine göre tercih yaptığını ve bu noktada Android işletim sistemi açık ara lider olarak ön plana çıktığını görüyoruz. Ülkemizde %80 gibi yüksek bir oranla Android cihazların tercih ediliyor. Android cihazlar arasında ise tercih yaparken ekran boyutu ve teknolojisi, işlemcisi, hafızası ve kullanım kolaylığına dikkat edilmesini tavsiye ediyoruz. Kesinlikle duyduklarını akıllı telefonu değil gidip mağazada teşhir cihazı denemelerini, özellikleri hakkında detaylı bilgi almalarını, ithalatçı ve teknik servisi hakkında bilgiyi öğrendikten sonra kararlarını vermelerini öneriyoruz.
1.Marka bilinirliği mi ArGe mi önemli?

Aslında güçlü bir marka olmak için arge gücünün mutlaka arkanızda olması gerekir. Bugün marka değeri yüksek şirketlere baktığımızda uzun süredir başarılarını sürdürebilmek için Arge’ye ciddi yatırımlar yaptıklarını görüyoruz. AncakArge’nin güçlü olması marka bilinirliğini getirecektir anlamına gelmiyor. Marka bilinirliği için uzun solukla pazarlama yatırımları yapmak, tüketicileri daha iyi anlamak ve onlara direkt ulaşmak, hızlı isteklerine cevap vermek gerekir.
Telefon pazarında birçok pazardan farklı olarak doğru ürünü doğru zamanda ve doğru fiyatla lanse etmeniz halinde hızlı bir şekilde markanızın yayıldığını, ağızdan ağıza (WOM) etkisini çok güçlü etkilerini görebilirsiniz. Birçok üreticinin yakalamak istediği başarı bu yönde ancak bunun içinde ciddi bir Arge çalışması gerekli.
2.Türkiye de mobil pazarda en çok tercih edilen özellikler nelerdir? Bir telefon satın alınırken önce neye dikkat ediliyor?
Yukarıda belirttiğim gibi işletim sistemi (Android, iOS, Windows) ilk tercih sebebi. Tüketicilerde özellikle akıllı telefon kullanıcısı iseler ve yeni bir akıllı telefon alacaklarsa mevcut kullandıkları işletim sisteminde devam etmek istediklerini görüyoruz. Bu işletim sistemine olan alışkanlık ve kullanım aşinalığından başka birşey değildir. Bununla birlikte Türkiye’de ekran boyutu ikinci önemli tercihi etkileyen özellik olduğunu görüyoruz. Şu an Türkiye’de enpopüler ekran boyutu 5” olarak ortaya çıkıyor. 2015’te de 5” ile 5.5” arası ekran boyutunun en çok tercih edilen ekran olacağını düşünüyoruz. Ekran boyutundan sonra hafızası, işlemcisi ve bataryası sırayla tercihi etkileyen özellikler.
Elbette 2015’te 4G’li telefonların öncelikli tercih edileceğini de öngörüyoruz. 4G yayını henüz başlamamış da olsa tüketiciler şimdiden 4G desteğine sahip telefon almak isteyeceklerdir.
3.Bir ürünün gerçek ömrü nedir?

Bir ürünün aslında 2 ömrü var; birisi üretici marka ürünü satışa başladıktan itibaren ne kadar süre pazarda satışta bulunacağı, bir diğeri de tüketici ürünü satın aldıktan sonra kullanacağı süre yani kullanım ömrü. Kullanım ömrü ülkelere ve hatta şehirlere göre farklılık göstermektedir. Türkiye’de şu anda bir akıllı telefonun kullanım ömrü ortalama 16-18 ay olarak ön plana çıkıyor. Bu süre elbette her geçen sene kısalıyor çünkü teknoloji çok hızlı değiştiği için yeni ürünler çok hızlı pazara sunuluyor ve tüketiciler mevcut ürünlerini yenisi ile değiştirmek istiyorlar. Bu mevcut ürünleri taleplerini karşılayamaz olmaya başladığı için olabileceği gibi yeni özellikleri sahip bir ürün sahibi olmak istedikleri için de olabilir
4.Yan sanayi aksesuarları alarak hangi tehlikelere yol açıyoruz?
Üreticiler aslında telefonlarını tasarlarken kullanılacak aksesuarların da özelliklerini belirler. Bunların en önemlisi şarj cihazı ve telefona aktarılacak akım miktarı ve şarj süresidir. Yan sanayi ürünlerin bunu yönetmesi oldukça güç. Ancak burada tehlikeye yol açan konu çok daha farklı, kullanılan şarj cihazının veya araba şarjının tamamen yanlış ve eksik, yani ayıplı bir ürün olmasından dolayı sorunlar yaşanıyor. Son dönemde sadece şarj aksesuarları değil akıllı telefon kılıflarının yan sanayide düşük kalite malzeme kullanmasından da sorunlar yaşandığını görüyoruz.
5.Sizce Fly Mobile neden tercih ediliyor?

Bana göre telefon pazarı bir değişim içine girdi, özellikle son 2 yıldır teknolojinin çok hızlı ilerlemesi ve her markanın yeni teknolojiye ulaşabilmesi, Fly Mobile gibi Arge’ye önem veren, ürün planlamasını iyi yapan, üretim ve kalite yönetimini geniş bir ekiple yöneten bir firma için büyük bir fırsat yarattı. Üretim ve operasyondaki verimlilik, Fly Mobile’ın girdiği ülkelerde lokal dengeleri ön planda tutması ile birleşince başarı da geliyor. Bugün satıştaki modellerimize baktığınızda birçok büyük markanın ürünlerinden daha teknolojik, daha kaliteli ve çok daha uygun fiyata sunabildiğimizi görebilirsiniz. Fiyat performans dengesini doğru zamanda yakaladığımızda tüketicilerden çok olumlu tepkiler aldığımız doğrudur.
6.Türkiye pazarı ve Avrupa ‘ yı kıyasladığınızda seçimlerde hangi farklılıklar ortaya çıkıyor?
Türkiye pazarı ile Avrupa’yı kayısladığımızda seçimlerde en temel farklılığın tüketicilerin ihtiyaçlarını daha iyi biliyor olması ve satış noktasında satıcıdan çok daha net ve iyi bir bilgi alabiliyor olması. Türkiye’de tüketiciler telefon tercihlerinde ya en popüler ürün ya da en çok satan ürünü tercih ediyor bu da aslında mağazaların onları yönlendirmesi sebebiyle söz konusu olan bir durum. Avrupa’da ihtiyacının üstünde bir seçin yapması tüketicinin çok mümkün değil ancak Türkiye’de açıkçası birçok kullanıcı sahip oldukları telefonların özelliklerinden, fonksiyonlarından bir haber. Bunun dışında Türkiye’de yüksek vergiler sebebiyle tercihlerin orta ve üst segmente yöneldiğini görüyoruz oysa Avrupa’da giriş seviyesi ürünler halen popüler.
7.Son zamanlarda GSM şarj patlamaları oldukça sık yaşanıyor. Bunların önüne nasıl geçeceğiz. Pahalı ürünleri almakta zorlanan kullanıcılara önerileriniz var mıdır?
Yukarıda yan sanayi aksesuarlar ile ilgili soruda kısmen cevapladım aslında. Kullanıcılar sahip oldukları telefonun orjinal sarj cihazı ya da üreticinin tavsiye ettiği yan sanayi şarj cihazını kullanmasını tavsiye ederiz. Bu arad satın alma noktası seçimlerinde de zincir mağazaları ya da operatör mağazalarını tercih ederlerse en azından garantili ve test edilmiş ürünlere sahip olurlar.
8.Ünlü markaların kısa ömürlü şarjları için neden çözüm bulunamıyor? Kısa sürede bozulan aletlerin nedeni nedir? Kullanıcı için önerebileceğiniz kullanım alışkanlıkları olabilir mi?
Şarj ömrünün kısa olmasının 2 temel sebebi var; ürün planlamasında yeterli pil gücünün kullanılmaması ya da kullanıcının tüketiminin çok olması. Günümüzde aslında akıllı telefonlarda ekran teknolojisi geliştikçe (HD ya da FHD ekranlar,büyük ekranlar vs..) bağlantı yöntemleri geliştikçe (3G, 4G, Bluetooth 4.0 vs..), akıllı bileklik ya da bluetooth kullaklık gibi aksesuarların kullanımı ile üreticiler için en zor Arge pil ömrü olma noktasına geldi. Kullanıcılara akıllı telefonlarında optimizasyon yapmaları; yani wifi kullanmadıklarında kapatmalarını, ekran parlaklığını otomatik’e ve düşük renklere ayarlamalarını, akıllı kılıflar gibi telefonu kullanmadığında stand by’a alan aksesuarlar kullanmalarını tavsiye edebilirim. En önemlisi de açık uygulamaları ve GPS’i kontrol edip kapatarak gereksiz pil tüketiminin önüne geçmeleridir. Kısa sürede bozulan aletler ürün kalitesinden kaynaklanabileceği gibi yanlış kullanımdan dolayı da gerçekleşiyor olabilir. Burada önerim kullanıcıların sahip oldukları ürünü kullanmadan önce internet üstünden bilgi edinmeleri ve forum sitelerinde doğru kullanım ve ipuçlarını kontrol etmeleri.
9.) 11.2015 yılında mobil sektörünü kısaca neler bekliyor? 2014 yılı sektörünüz için nasıl geçti?
2015 mobil sektör için oldukça hareketli geçecek bir sene. Öncelikle 4G geçişi sağlanıyor olacak. Bu Türkiye’de bence gecikmiş bir geçiş ve hızlı bir şekilde hayat bulmalı. Diğer önemli bir konu da Ekonomi ve Gümrük Bakanlığı’nın ithal edilen telefonlara yönelik başlattığı yerli montaj veya üretim teşvik programı ve ek vergiler. Burada alınacak karar önemli olduğu kadar bizim için hızlı entegrasyon da o kadar önemli. Biz üstümüze düşeni yapmaya hazırız yeter ki makul ve geçerli bir uygulama gerçekleşiyor olsun.

10. Lüks tüketim malları ve cep telefonlarına gelen ek vergiler ile ilgili ne düşünüyorsunuz. Bu ek vergi sektörde cep telefonu satışlarını ne yönde etkiler. Rakamsal veriler verebilir misiniz?
Rakamsal olarak aslında matematik ortada. 2013 yılında 12 milyon cihaz ve 10,6 milyar TL ciro gerçekleşirken 2014’te ek vergiler, kredi kartı taksitli satışlarının cep telefona dururulmasına rağmen 11 milyon adet ve 12 milyar TL ciro gerçekleşmiş. Bu aslında şunu gösteriyor; ek vergiler, veya satışı azaltmaya yönelik önlemler aslında pazarı daraltırken asıl amaç olan cirosal rakamı etkileyememektedir. Fly Mobile olarak Türkiye’de bizim hedefimiz Türk tüketicisinin en iyi teknolojiyi en iyi fiyatla sahip olması. Bunun için eğer yatırım yapmak, Türkiye’de montaj ile başlayıp üretim planlamak gerekiyorsa biz hazırız. Aslında bunun karşılığında da teşvik beklentimiz söz konusu ki ürünlerimize gelecek vergisel avantaj direkt olarak tüketiciye avantaj olarak yansıyacaktır. Firma olarak Rusya’da cep telefonu satışlarında Pazar lideriyiz. Doğru stratejilerle Türkiye’ye de aynı başarıyı yakalayabileceğimize inanıyoruz. Yeni ve farklı özel projelerimiz var. Zaman için de hepsini kamuoyuna duyuracağız.
http://www.milliyet.com.tr/akilli-telefon-alirken-nelere-teknoloji-galeri-1997862/?PAGE=1
Comments